Sommarens parkhäng i innerstaden

Published on Tuesday, July 14news

I Göteborgs innerstad kan du besöka flera parker för picknick och rekreation.

Kungsparken
Bakom Stora teatern i anslutning till Vallgravens glimmande vatten och simmande änder ligger Kungsparken. Parken på 13 hektar stod färdig i mitten av 1850-talet och har den engelska parken som stilförebild. Här är det populärt att ha picknick, sola och umgås.

Kronhusparken
Intill Göteborgs äldsta hus – Kronhuset, uppfört mellan åren 1642-1654, ligger en liten park med anor från 1700-talet. Sommartid växer här rosor, salvia, perennrabatter, magnolior, körsbärs- och äppleträd, syrener, mullbärsträd, thujor, idegranshäckar och häggmispel.

Brunnsparken
Brunnsparken är den äldsta parken i Göteborg, skapad 1822 av stadsarkitekt Jonas Hagberg i strikt fransk barockstil med symmetriska trädrader. Under 2019/2020 har Brunnsparken rustats upp, på uppdrag från park- och naturnämnden, för att bli ljusare, grönare och mer välkomnande. Här kan du slå dig ner för en bensträckare i väntan på kollektivtrafik eller för att kika på alla shoppingsugna som passerar förbi.

Domkyrkoplanen
Vid Domkyrkan mitt i centrala Göteborg ligger en park som anlades år 1860 och rustades upp 2008-2009. Här kan du sitta på någon utav bänkarna och njuta av magnolior och äppel- och päronträd. Här ser ofta göteborgaren inta sin lunch eller glass sommartid.

Trädgårdsföreningen
Trädgårdsföreningen är en av Europas bäst bevarade 1800-talsparker. Här finns tusentals rosor, dekorativa tapetgrupper och lummiga woodlands. I det magnifika glaspalatset Palmhuset från 1878 huserar exotiska växter i skönt medelhavsklimat. Här hittas också en större lekplats för de mindre besökarna.

Bältespännarparken
Bältespännarparken ligger mitt emot Stora Teatern vid Kungsportsavenyn i centrala Göteborg. Här ses ofta barn springa av sig i vattenspelet medan äldre njuter av en stunds benvila på bänkarna intill. Parken har fått namn efter Johan Peter Molins skulptur Bältespännarna som placerades på sin nuvarande plats 1914. Konstverket skildrar ett knivslagsmål mellan två män förbundna med ett bälte. På sockeln finns en beskrivning av slagsmålets bakgrund; de slåss om en kvinna.

Källor: www.goteborg.com , www.goteborg.se
Bild: Copyright: Jennie Smith/ Göteborg & Co