9 Grymma Affärsidéer Du Kan Börja Med Redan Idag

Att hitta en affärsidé som passar dig är det första steget till att bli en framgångsrik entreprenör. I den här artikeln hittar du mängder av idéer för småföretag som du kan starta hemifrån och utveckla när din kundkrets växer.

Vad gör en bra affärsidé?

Inte alla affärsidéer är lika: Vissa kräver mer ansträngning och finansiering än andra, medan vissa kan startas med få resurser – eller de resurser du redan har. Som blivande småföretagare vill du spara så mycket pengar som möjligt på utbildning, hyra, material och andra nödvändigheter.

Viktiga faktorer för en bra affärsidé för småföretag

 1. Kräver lite eller ingen utbildning: En bra affärsidé bör helst bygga på din befintliga expertis och kräva lite eller ingen ytterligare utbildning.
 2. Låga uppstartskostnader: Ditt företag bör vara billigt att starta. Kanske behöver du bara köpa en webbdomän eller arbetsutrustning för ditt hemmakontor.
 3. Kräver lite lager- och förrådshantering: En bra affärsidé behöver få material och minimal lagerhantering.
 4. Baserat online: De bästa affärsidéerna för småföretag är onlinebaserade och kan skötas från din dator.
 5. Kan hanteras hållbart av få personer: Som ägare till ett småföretag har du inte råd att anställa andra för att hjälpa dig – åtminstone inte till en början.

Affärsidéer för småföretag

Jobba som frilansutvecklare

Om du har tekniska kunskaper kan webbutveckling vara efterfrågat.  Som frilansutvecklare kan du arbeta med flera olika projekt och klienter över hela världen. Ditt arbete kan innefatta att skapa och utveckla webbplatser, mobilapplikationer, mjukvara eller andra tekniska lösningar.

En stor fördel med att vara frilans är flexibiliteten. Du kan välja när och var du arbetar, och vilka projekt du tar på dig. Men det kräver också en hel del självmotivering och disciplin, då det är upp till dig att hålla deadlines och hålla dig uppdaterad med de senaste tekniska trenderna och färdigheterna.

För att bli framgångsrik som frilansutvecklare, behöver du inte bara tekniska färdigheter utan också vissa mjuka färdigheter. Detta kan inkludera saker som kommunikation (för att förstå och uppfylla kundens önskemål), problemlösning (för att kunna komma över oväntade utmaningar under utvecklingsprocessen) och tidshantering.

Jobba som personlig tränare

Erbjud hemkonsultationer, personliga närings- och träningsprogram. För att bli en framgångsrik personlig tränare behöver man ha en stark grund i anatomi, fysiologi och motionsteknik. Det är också viktigt att ha goda kommunikationsförmågor eftersom man kommer att jobba tätt med kunder och behöva ge dem instruktioner och feedback. Här kommer några steg att bli en framgångsrik personlig tränare:

 1. Utbilda dig: Deltag i ett certifierat program för att bli personlig tränare. Programmet ska täcka ämnen som anatomi, fysiologi, träningsvetenskap och grunderna i hälsosam kost.
 2. Bli certifierad: Ta prov för att bli certifierad som personlig tränare.
 3. Skaffa försäkring: Personlig tränare har en högre risk för skador, så det är viktigt att man har försäkringsskydd.
 4. Bygga upp en kundbas: Erbjud utmärkt kundservice och bygg en stark relation med dina kunder. Marknadsför dina tjänster genom sociala medier, hemsida, eller traditionella annonseringstekniker. Genom att hålla hög kundtillfredsställelse kommer du också att få mer affärer genom referenser.
 5. Skräddarsydda träningsprogram: Skapa individuella träningsprogram som passar varje kunds unika behov och mål. Detta kommer att öka deras nöjdhet och hjälpa dem att se resultaten de önskar.
 6. Fortsätta utbilda sig: Precis som med alla yrken, utvecklas tekniken och forskning ständigt inom motion och hälsa – det är viktigt att hålla sig à jour med den senaste forskningen,
 7. Utveckla starka relationer: Bygg starka och positiva relationer med dina klienter. Detta kommer att leda till ökad kundlojalitet och fler rekommendationer.

Jobba som frilans grafisk designer

Om det du älskar mest är att skapa ögonfångande grafik och designer, då kan du överväga att bli frilansande grafisk designer. Detta inkluderar att arbeta med kunder för att skapa logotyper, företagsprofilbilder, hemsidesdesign, reklammaterial och mycket mer.

Som frilansare får du möjligheten att välja vilka projekt du tar på dig, vilket ger dig friheten att spela utifrån dina styrkor och intressen. Kanske är du en mästare på att skapa slående logotyper, eller kanske du älskar att arbeta med fotomanipulation och digital illustration.

Här är några idéer på hur du kan bygga upp din portfölj:

 1. Logotyper: Skapa logotyper för olika typer av företag, varumärken eller produkter. Detta kan inkludera allt från start-ups till etablerade varumärken som vill fräscha upp sin image.
 2. Grafiska profiler: Skapa en komplett grafisk profil för ett företag eller varumärke. Detta kan inkludera allt från företagslogotyp, typsnitt och färgschema till visitkort, brevpapper och hemsidesdesign.
 3. Produktdesign: Skapa grafik för fysiska produkter, såsom förpackningar, kläder, skyltar, etc.
 4. Reklammaterial: Skapa grafiska material för tryckta eller digitala annonser, såsom banners, broschyrer, flyers, affischer, etc.
 5. Sociala medie-grafiker: Skapa bilder för sociala medier, såsom Facebook-omslagsbilder, Instagram-inlägg m.m.
 6. Illustrationer: Skapa digitala illustrationer för olika syften, såsom för barnböcker, t-shirts, appar, etc.

Kom ihåg att en bra portfölj visar upp ditt arbete och dina färdigheter på bästa sätt. Den bör vara välorganiserad, lätt att navigera och visa din breda eller specialiserade kompetens och kreativitet inom grafisk design.

Jobba som livs- / karriärcoach

Om du har erfarenhet av att navigera genom karriär och personliga övergångar, använd det till din fördel.  Som en livs- eller karriärcoach kan du hjälpa andra att sikta på sina mål, övervinna hinder och ta nästa steg på deras professionella och personliga väg. Du kan erbjuda rådgivning och vägledning för att hjälpa kunder att dra nytta av deras styrkor, förbättra sina svagheter och utforma en plan för att uppnå deras visioner.

Arbete som coach kan vara mycket givande eftersom du har möjlighet att göra en verklig skillnad i människors liv. Det finns många områden där du kan specialisera – från karriär och företag till hälsa och relationer. Du kan också jobba med specifika grupper, som ungdomar, högt uppsatta chefer eller kvinnor som återvänder till arbetslivet efter barn.

Ditt arbete kan innefatta en- mot en sessioner, gruppsessioner, onlinekurser och seminarier. Du kommer också att behöva planera och förbereda material, och ständigt uppdatera din egen kunskap och kompetenser.

Om du är intresserad av att bli en livs- eller karriärcoach kan det vara bra att först få relevant kvalifikation. Detta kan inkludera en coachcertifiering, kurser inom psykologi eller beteendevetenskap, eller arbetslivserfarenhet inom HR och rådgivning. Perfekt för individer som är lyhörda, empatiska och motiverade för att hjälpa andra att lyckas.

Tjänster du kan erbjuda kan inkludera:

– Karriär rådgivning och planering
– Hjälp med CV och intervjutekniker
– Stöd och vägledning genom jobbyten
– Rådgivning kring balans mellan arbete och privatliv
– Hjälp med att hitta och följa sin passion
– Självförtroende och självkänsla coaching
– Personlig utveckling och självförbättring
– Ledarskapscoaching
– Omställning och förändringshantering

Jobba som hantverkare

Om du ofta fixar saker hemma och är den som vänner ringer när de behöver hjälp, kan detta vara något för dig. Det här yrket kräver både skicklighet och noggrannhet, men också ett visst mått av kreativitet. Det kan involvera allt från att bygga möbler, renovera ett helt rum, eller bara fixa små saker runt om i huset.

För att vara framgångsrik som en hantverkare bör du vara bekväm med att arbeta med dina händer och använda olika verktyg. Du bör också ha förmågan att tänka på dina fötter och lösa problem som du stöter på.

Det kräver ingen tidigare erfarenhet eller utbildning för att bli en hantverkare. Ofta är det saker du lär dig på vägen genom att göra. Men om du vill ta det ett steg längre, finns det olika yrkesskolor och kurser som kan ge dig mer formell utbildning och certifiering.

De mest framgångsrika hantverkarna har vanligtvis en passion för det de gör. De älskar att skapa och bygga, och det syns i deras arbete. Om du känner att detta beskriver dig, kan det vara värt att utforska hantverk som en möjlig karriär.

Jobba som trähantverkare

Om du har passion för att skapa vackra möbler eller andra heminredningsartiklar av trä, kan detta vara en nisch för dig. Hantverk och DIY-projekt har blivit populära för heminredning de senaste åren. Om du är begåvad inom snickeri, träsnideri eller tillverkning av möbler, kan du utnyttja denna trend och starta ett företag som specialiserar sig på handgjorda trävaror.

Jobba som skräddare

Folk kommer alltid att behöva kläder omsydda och knappar lagade.

Trots att mode och trender ändras, så kommer det alltid att finnas ett behov av skräddartjänster. Kläder slits ut, knappar lossnar och ibland växer eller krymper vi lite vilket gör att kläderna behöver anpassas. Dessutom vill man ibland ha kläder som är unika och då kan en skräddare hjälpa till att skräddarsy dessa.

Även om teknologin utvecklas snabbt och vissa saker kan göras maskinellt, så finns det fortfarande många detaljer och finesser som kräver hantverkskunskap. En skicklig skräddare har en bred kunskap om olika typer av tyger, sömmar, passformer och tekniker. Detta gör att de kan anpassa kläder efter individen på ett sätt som maskiner inte kan. Det här är bara några av de många skälen till att skräddaryrket alltid kommer vara relevant och efterfrågat.

Jobba som CV-skrivare

Hjälp kunder med skräddarsydda CV:n och välgjorda personliga brev. För att bli en framgångsrik CV-skrivare behöver du inte bara utmärkta skrivfärdigheter, men också förmågan att snabbt och effektivt förstå dina kunders karriärmål och arbetsverksamhet. Du måste vara uppdaterad med aktuella rekryteringsmetoder och känna till vilka färdigheter och erfarenheter arbetsgivare letar efter.

Här är några steg och tips på hur du kan hjälpa kunder med skräddarsydda CV:n och personliga brev:

 1. Uppmuntra till självreflektion: Be dina klienter att noggrant överväga deras styrkor, prestationer och färdigheter. Detta ger dig den grundläggande informationen du behöver för att skapa ett starkt CV.
 2. Förstå branschen: Om du ska anpassa ett CV till en viss bransch eller position, kan det vara värt att ge dig själv en grundläggande förståelse för den branschen och vad arbetsgivare letar efter.
 3. Använd relevanta sökord: Många företag använder programvara till att skanna CV:n för relevanta sökord. Se till att CV:n innehåller sådana ord och fraser som arbetsgivaren kan leta efter.
 4. Anpassa efter position: Fokusera på informationen som är mest relevant för positionen.
 5. Använd aktivt språk: När du beskriver kundens bedrifter, använda starka, aktiva verb. Detta kan göra texten mer dynamisk och attraktiv.
 6. Korrekturläsning: Se till att det inte finns några stavfel, grammatiska misstag eller annan typ av fel. Detta är avgörande för att ge ett professionellt intryck.

För att hjälpa kunder med personliga brev, följ samma steg som ovan men kom ihåg att personliga brev i allmänhet bör vara mer personliga och mer detaljerade än CV:n. De är din kunds chans att riktigt förklara varför de är en bra matchning för jobbet, så använd detta utrymme klokt.

Jobba som frilansskribent

Att vara frilansskribent kan vara ett perfekt arbete för någon som älskar att skriva och vill ha flexibiliteten att jobba hemifrån eller på sitt egna schema. En frilansskribent skriver artiklar, blogginlägg, webbinnehåll, produktbeskrivningar och mer för olika företag och individer.

Jobb kan hittas via frilansjobbsidor som Upwork, Freelancer, men många frilansskribenter gör också egen marknadsföring och skaffar kunder på egen hand genom nätverkande, direkt kontakt och sociala medier. Du kan även visa upp ditt arbete genom att skapa en egen blogg eller hemsida.

Att vara frilansskribent kräver disciplin, självdrivenhet och förmåga att möta deadlines. Det kan vara en konkurrenskraftig marknad, men de som kan leverera högkvalitativt innehåll kan tjäna bra.

Lön varierar mycket beroende på erfarenhet och expertis. Som frilansare har du möjlighet att sätta dina egna priser baserade på timmar, ord eller projekt. Du kan även ta extra betalt för snabbt arbete eller anpassade projekt. Det är viktigt att förstå marknaden och sätta rättvisa priser som också täcker dina kostnader och tid.

Ytterligare utbildning kan hjälpa dig sticka ut från konkurrensen och öka ditt förtroende. Du kan till exempel ta en kurs i kreativt skrivande, copywriting, SEO eller sociala medier.

Allmänt kan vara frilansskribent vara ett mycket belönande och intressant yrke för de som älskar att skriva och har förmågan att komma med unikt och engagerande innehåll.

Hur du startar ett småföretag hemifrån

 1. Identifiera din affärsidé: Se till att du har erfarenhet, utbildning eller färdigheter som behövs för att lyckas.
 2. Starta som en sidoverksamhet eller hobby: Testa marknaden och se om din idé har potential.
 3. Besluta om din mjukvara: Effektiva verktyg kan hjälpa dig att växa ditt företag.
 4. Skapa en affärsplan: En väl genomtänkt plan är avgörande för framgång.
 5. Välj om du ska vara en enskild firma eller ett aktiebolag: Detta påverkar din skatt och juridiska ansvar.
 6. Skapa ett företagsbankkonto: Detta håller dina personliga och företagsfinanser separata och är dessutom ett krav för aktiebolag om du väljer det.
 7. Bestäm om din affärsidé fungerar bra hemifrån: Vissa företag passar bättre för hemarbete än andra.
 8. Ställ in ett kontor: En dedikerad arbetsplats hemma kan öka din produktivitet.
 9. Börja arbeta: Det svåraste arbetet kommer nu, men att vara din egen chef och arbeta med något du brinner för kommer att vara givande.

Att vara en framgångsrik entreprenör i Sverige handlar om att hitta rätt affärsidé som passar din livsstil, dina intressen och dina ekonomiska möjligheter. Genom att följa dessa steg och med hårt arbete och uthållighet kan du skapa ett blomstrande företag.

Vanliga frågor om affärsidéer

Hur kan jag starta eget företag med dropshipping?

Med dropshipping säljer du en produkt till dina kunder, men det är en tredjepartsleverantör som sköter lagerhantering och leverans. Du behöver bara fokusera på att marknadsföra och sälja produkten. Det är en kostnadseffektiv affärsidé för e-handel om du vill starta eget företag utan att hantera lager och leveranser.

Hur kan jag använda delningsekonomin för att starta eget företag?

Delningsekonomin ger kanske framför allt möjligheter inom transport- och boendesektorn, som t.ex. Airbnb och Uber. Du kan dock skapa egna innovativa affärsidéer som bygger på att dela tillgångar, tjänster eller utrymme med andra – allt från bilpooler till delade arbetsytor eller utrustning.

Hur marknadsför man sitt företag?

Det finns ett flertal sätt att marknadsföra sitt egna företag, dessa inkluderar men är inte begränsade till:

 • Sökmotormarknadsföring (Google Ads)
 • Sökmotorsoptimering (SEO)
 • Sociala medier (betald marknadsföring & organisk)
 • Influencer-marknadsföring (del av sociala medier)
 • Direktmarknadsföring (Epost, SMS, nyhetsbrev, direkreklam till brevlådan)

Vad som är viktigt när du startar ett nytt företag är att du utforskar vilken typ av marknadsföring som passar just dig och din affärsidé. Se till att du förstår vart dina kunder befinner sig, vilka kanaler dem använder och vilka problem dem möter som din affärsidé löser.

Vad skulle vara en bra affärsidé för att starta ett företag som konsult?

En bra affärsidé för att starta eget som konsult kan vara att utnyttja dina nuvarande färdigheter och erfarenheter till att hjälpa andra företag. Till exempel, om du har erfarenhet inom marknadsföring, skulle du kunna erbjuda konsulttjänster för små företag som behöver hjälp med att marknadsföra sina produkter eller tjänster.

Kan jag starta eget företag inom coaching?

Ja, coaching är en växande bransch och det finns många olika nischer som du kan fokusera på, från personlig utveckling och karriärcoaching till föräldraskap och wellness. Ditt företag kan erbjuda personliga sessioner, workshops, onlinekurser och mer. Du behöver en djup förståelse för din nisch och vilka utmaningar dina potentiella kunder kan stå inför.

Är ett affärsnätverk nödvändigt för att starta ett framgångsrikt företag?

Ett affärsnätverk är inte nödvändigt, däremot kan det ge en rad fördelar. Bland annat kan du hitta partnerskap, nya affärsmöjligheter och mycket annat. Vi på Innerstaden Göteborg är ett nätverk på över 500 företagsmedlemmar, vill du läsa mer om oss och vårat affärsnätverk kan du göra det genom länken. Vill du bli medlem eller ta ett möte med oss om vad som ingår så kan du lätt boka in det genom våran medlemssida.

Denna webbplats använder cookies för att optimera din surfning.