Hur du använder AI i ditt företag: Exempel för olika användningsområden

I denna artikel går vi igenom några exempel på olika användningsområden för AI, du får konkreta förslag på verktyg och kommer säkert hitta något som är användbart för dig eller ditt företag.

Vad är en AI artikel utan att nämna ChatGPT? Vi börjar där!

Här är några sätt att använda ChatGPT i ditt företag

Skapa idéer och planer för sociala medier

ChatGPT fungerar som ett utmärkt verktyg för att få bollen och rulla när det kommer till idéer av alla möjliga slag, ett av de mer populära användningsområden för ChatGPT är idéer för innehåll på både webbplats och sociala medier. Oavsett vilken bransch du befinner dig inom kan det vara användbart att fråga ChatGPT om idéer för innehåll.

Här kommer ett exempel-prompt du kan använda inom alla branscher:

”Jag vill att du ger mig 30 unika idéer för inlägg till mina sociala medier i kanalerna X, X och X. Dessa inlägg är mot en målgrupp som har egenskaperna X, X och X. Mitt företag är inom X bransch, vi gör X, X och X. Jag vill att du blandar idéerna för inläggen mellan informativa inlägg, säljande inlägg (kampanjer) och inlägg som skapar stort engagemang hos min målgrupp. Efter att du skrivit alla idéer för respektive kanal vill jag att du ställer mig 3 frågor som hjälper mig fortsätta utveckla dessa idéer. Skriv ut idéerna för respektive kanal i ett tabellformat, med rubrikerna idé, kanal, syfte.”

Ovan prompt bör redigeras och anpassas till din verksamhet genom att byta ut alla X. Vill du så kan du lägga till ytterligare information i prompten.

Logotyp för ChatGPT

 

Spara tid genom att använda ChatGPT för mailsvar

Skriver du mycket mail och även svarar på en hel del? Testa att använda ChatGPT för att snabba upp processen, se bara till att du ändå har koll på vad den skriver – ibland märker man direkt att någon har skrivit sitt svar med ChatGPT och då kan det kännas det väldigt opersonligt.

Här är en prompt du kan använda för att svara på mail med ChatGPT:

 

”Jag vill att du svarar på följande mail: MAIL HÄR

Jag vill att du svarar professionellt med enkelt språk som är lätt att förstå utan onödigt komplicerade ord. Du skall svara trevligt, jag vill att du svarar: VAD DU VILL SÄGA I DITT SVAR HÄR”

Ovan är ett kort förslag på hur du kan använda ChatGPT i dina mailkonversationer, har du längre konversationer kan du alltid mata in flera mail i en kedja. Se till att du noggrant läser igenom det svar ChatGPT ger dig och anpassar utefter hur du vill svara, ingen gillar ett 100% genererat AI svar!

Använd DALL-E 3 för att skapa bilder till sociala medier och webb

Betalar man för ChatGPT Plus som kostar $20 i månaden har man tillgång till DALL-E 3, en bildgenerator som kan skapa AI genererade bilder utifrån dina önskemål. Detta möjliggör skapandet av bilder för olika ändamål, t.ex. sociala medier, blogginlägg och mer.

Det finns naturligtvis vissa begränsningar för vad DALL-E 3 kan göra. Medan den erbjuder en enorm mängd flexibilitet och anpassning, kan vissa mycket specifika designförfrågningar vara bortom dess förmåga. Men för de flesta bildgenereringsbehov, särskilt för att skapa inlägg till sociala medier och bilder för webbinnehåll, är DALL-E 3 ett kraftfullt, kostnadseffektivt verktyg.

Alternativ till ChatGPT – Bing AI och Bard/Gemini

Letar du efter alternativ till ChatGPT är Bing AI ett utmärkt alternativ, även Bard/Gemini från Google är ett alternativ du bör överväga. Du kan fortfarande använda ovan prompts även för dessa AI-verktyg.

Hur du kan använda AI som kundtjänst på din hemsida

Alla med en hemsida och behov av kundtjänst genom chatt-widgetar och/eller genom mailsvar har säkert ett stort behov av att underlätta arbetet med AI. I moderna verktyg kan man träna AI på företagsdata man vill att den skall ha som underlag i sina svar, man kan även koppla på en mänsklig medarbetare om kunden frågar om det eller om AI verktyget inte kan lösa sin uppgift.

Här är några AI verktyg som kan underlätta kundservice på hemsidor:

 • Kundo
 • Freshdesk
 • Zendesk
 • Intercom
 • Ultimate.ai

Observera att vi inte har provat något av dessa verktyg och inte är associerade på något sätt, gör din egen research innan du bestämmer dig för en lösning.

Hur du kan använda AI när du startar nytt företag

Är du på väg att starta nytt företag? Då kan AI vara användbart i ett flertal olika områden. Du skulle kunna bolla idéer om din affärsplan, marknadsplan och din målgrupp.

Kanske ska du pitcha inför investerare? Använd AI för att finslipa din pitch, få idéer på frågor som eventuellt skulle kunna ställas men som du inte tänkt på tidigare m.m.

Hur du kan använda AI för workshops/utbildningar

Om du ska hålla i en workshop eller utbildning kan AI vara ett utmärkt verktyg för att hjälpa dig finslipa ditt utbildningsmaterial, beroende på hur avancerad kurs du håller i är det viktigt att man alltid anpassar språket till målgruppen/eleverna. Testa använd generativ AI för detta, alltså verktyg som ChatGPT, Bing AI och Bard/Gemini.

Frågor du skulle kunna ställa ChatGPT (eller något av de andra verktygen är):

 • Min målgrupp är nybörjare inom ämnet, kommer dem förstå mitt utbildningsmaterial?
 • Hur kan jag anpassa mitt utbildningsmaterial till deltagarna i utbildningen?
 • Vilka frågor kan komma upp under utbildningen?
 • Kan jag förtydliga något i mitt utbildningsmaterial?

Olika CRM-system med AI funktionalitet

Ett CRM-system kan underlätta en hel del i nästan alla organisationer, men visste du att vissa CRM-system faktiskt integrerat AI? Här är några CRM-system med AI integrationer:

 • Folk CRM
 • ClickUp
 • HubSpot (ChatSpot)
 • Zoho
 • Salesforce
 • Pipedrive
 • Freshworks

Varför är AI användbart i ett CRM?

AI är användbart i ett CRM då det kan hjälpa till med: skrivande av email, rapportering, insikter genom analysering av mönster i data, berikande av data, insikter i telefonsamtal och datarengöring.

Observera att vi inte har provat något av dessa verktyg och inte är associerade på något sätt, gör din egen research innan du bestämmer dig för en lösning.

Använd AI för att summera möten och mötesanteckningar

Sitter man i många digitala möten vet man själv att det tar en hel del jobb och fokus att anteckna vad som sägs och vilka beslut som fattas, varför inte låta en AI sköta det medan du fokuserar på det viktiga?

Den svenska marknaden för AI-verktyg inom ämnet mötesanteckningar har hamnat lite efter jämfört med mängden verktyg som finns som transkriberar och summerar möten på engelska.

Dock finns ett par stycken som funkar på det svenska språket vad vi hittat:

 • Tldv.io
 • Sonix.ai
 • Fireflies.ai

Verktyg som fungerar på andra språk än svenska:

 • Otter.ai
 • Teams (premiumfunktionalitet)
 • Meeting.ai
 • Read.ai
 • Supernormal.ai
 • Meetjamie.com
 • Fathom.video
 • Sembly.ai

Där har du en hel del olika lösningar på digitala mötesanteckningar. Beroende på vilken lösning du använder när det kommer till digitala möten (Google meet, teams, zoom, etc) kan vissa verktyg passa bättre än andra.

Observera att vi inte har provat något av dessa verktyg och inte är associerade på något sätt, gör din egen research innan du bestämmer dig för en lösning.

Hos Innerstaden strävar vi efter att kontinuerligt erbjuda våra medlemmar möjligheter att utvecklas och lära sig mer inom olika områden, inklusive AI. Genom workshops, utbildningar och träffar i vårt nätverk får du som medlem chansen att inte bara fördjupa din kunskap, utan även att aktivt bidra och påverka innehållet i dessa program.

Föreläsning om AI i Innerstaden Göteborgs höstträff

På bilden: Innerstaden Göteborgs Höstträff 2023 – Föreläsning om AI

Denna webbplats använder cookies för att optimera din surfning.