ti

4 jul - 5 nov

Fragment – utställning Maritiman

event

En utställning om nio vrak, tre århundraden och en återupptäckt hamn.

I samband med utgrävningen av infrastrukturprojektet Västlänken i Göteborg har flertalet arkeologiska utgrävningar genomförts i staden. I Maritimans utställning Fragment uppmärksammas fynd från utgrävningsplatsen vid Packhuskajen och besökarna får en glimt av det liv som en gång pågick i Kronans Masthamn – en återupptäckt hamn från 1600-talet, belägen alldeles intill dagens Maritiman.

Masthamnen har legat under jord i nästan 160 år, och de upptäckter som arkeologerna har gjort i samband med utgrävningarna berättar en spännande historia om Göteborgs förflutna hamnliv. Tillsammans med Arkeologerna på Statens historiska museer samt Visuell Arkeologi har utställningen om Kronans Masthamn tagits fram för att nu visas på Maritiman.

I Fragment får besökarna ta del av saknade pusselbitar från stadens maritima kulturarv. Genom digitala 3D-modeller, filmer och foton kan historien om utgrävningen av nio vrak – samt tillhörande lämningar från människor som verkat och levt i över tre århundraden i den en gång så livfulla Masthamnen – nu äntligen följas på nära håll.  

Utställningen ingår i Maritimans ordinarie utbud och visas ombord monitorn Sölve. Under säsongen 2023 så utgör Fragment en del av Göteborgs 400-årsjubileum.

Läs mer här!

Källa: Göteborg & Co
Foto: Tim Vikman

Maritiman