8 maj

Fredsdagen 2021: Framtidstro – fred, frihet, demokrati

19:00event

Med anledning av Fredsdagen den 8 maj öppnar den 3 maj en konstutställning på Domkyrkoplan och en dokumentär utställning inne i Domkyrkan. Fredsdagen blir i år ett digitalt evenemang. Hela arrangemanget är ett initiativ av flera organisationer, däribland Innerstaden Göteborg.

# Konstutställning 3-23 maj
# Dokumentär utställning 3-23 maj
# Livesänt program 8 maj

8/5 FRAMTIDSTRO – FRED, FRIHET, DEMOKRATI
Under år 2020 släcktes stora delar av världen ner. Vi i väst fick smaka på vad det kan innebära att leva i ett mindre fritt samhälle. Hur är det att leva under striktare former av ofrihet? Att ha en vardag präglad av miljökatastrofer, väpnade konflikter, förföljelse och annat som inskränker människors såväl fri- och rättigheter som möjligheter? Hur bygger vi framtidstro och ett samhälle som balanserar demokrati, fred och frihet?

Poesi
LINA EKDAHL, poet

Föreläsningar
FREDRIKA LAGERGREN WAHLIN, statsvetare och vicerektor Göteborgs universitet, styrelseledamot Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne

PER SVENSSON, kulturjournalist, mottagare av Frihetspennan 2020

INGRID LOMFORS, historiker och överintendent Forum för levande historia

Musik
MARTIN BAGGE, vissångare, författare

Konferencierer
GEORGE BRAUN, Judiska församlingen i Göteborg
MARIA BERGIUS, Domkyrkoförsamlingen i Göteborg

Arr: Judiska församlingen i Göteborg, Svenska kyrkan Domkyrkoförsamlingen och Kultursamverkan, Jonsereds herrgård Göteborgs universitet, Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne, Medieakademien, Sensus studieförbund och Innerstaden Göteborg.

Med stöd av Levande Historia i Göteborg.

——-

Konstutställning
REGLER, AKTIVISM OCH VERK
3/5-23/5, Domkyrkan
Curator: Ulla Mogren, konstnär.

Reglerna finns där, både synliga och osynliga, bredvid och mittemot, utgör gränser och sträcker ut sig längs med tiden. Regler kräver uppmärksamhet oavsett hur de bestämts och av vem. Hur är det idag möjligt att bemöta det odemokratiska? En utställning som i några verk med konstens kraft belyser motstånd och aktivism både i handling och tanke.

——-

Dokumentär utställning
MOTSTÅND
3/5–23/5 Domkyrkoplan
Produktion: Forum för levande historia

Utställningen ”Motstånd” handlar om enskilda personer som stod emot, som valde att gå mot strömmen och ta kampen mot den nazityska terrorn. De kom från olika samhällsskikt med olika religiösa och politiska uppfattningar. Deras motstånd kunde också se olika ut.

Mycket välkomna!

OM SAMVERKAN
Jonsereds herrgård Göteborgs universitet, Judiska församlingen i Göteborg, Svenska kyrkan: Göteborgs domkyrkoförsamling och Kultursamverkan Göteborgs stift, Sensus studieförbund, Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne, Bokmässan och Innerstaden Göteborg bjuder varje år den 8 maj in till en samling för demokrati, mänskliga rättigheter och alla människors lika värde och mot krig, nazism och politiskt våld. 

Online med Facebook Live

Denna webbplats använder cookies för att optimera din surfning.