THEN BLOMSTERTIJD NU KOMMER
Som säsongsavslutning vill Göteborg Baroque bjuda in er att uppleva en riktig skolavslutningskänsla. Den älskade psalmen Den blomstertid nu kommer skrevs redan 1695 och förknippas lika mycket med skolavslutningar som syrener och betygskuvert. Lika älskad törs vi nog påstå att Antonio Vivaldis De fyra årstiderna är.
I denna konsert får vi minnas våra barndoms avslutningar och lyssna till ett knippe sommarplågor samtidigt som vi firar in den antågande sommaren!
Gästartist är estradpoeten Olivia Bergdahl – prisad poetry slam-mästare, hyllad författare, krönikör och radiopratare. Våren 2022 är hon aktuell med romanen Vård & omsorg, en bok som forsar fram i en dialog mellan en mamma och hennes ofödda barn, en gripande roman om att som lyckligt gravid kastas in i det mörker som en cancerdiagnos är, och överleva.
Portarna öppnar kl. 18:00. Då, liksom under pausen och efter konserten finns det möjlighet att köpa dryck och tilltugg i baren.
Om Göteborg Baroque:
”Det finns alltså inget att gömma sig bakom. Allt hörs. Och det blir så naket och personligt det bara kan bli. Varje soloinsats är klar och innerlig, och samklangen mellan de tio sångarna är perfekt.”…
skrev Carl Magnus Juliusson i GöteborgsPosten 2019 när Göteborg Baroque framförde Buxtehudes Membra Jesu Nostri som en del av ensemblens 15-årsjubileum!
Göteborg Baroque grundades 2003 av dess konstnärliga ledare Magnus Kjellson, som leder ensemblen traditionsenligt som spelande dirigent vid orgeln eller cembalon. Det som gör Göteborg Baroques sound unikt är det intima samspelet mellan ensemblens instrumentalister och sångare och deras gemensamma passion för den tidiga musiken. Ensemblen har sin hemmascen och generalprogramserie i Tyska Christinae kyrka. Göteborg Baroque framför regelbundet de stora välkända barockverken men presenterar gärna även mindre kända musikaliska pärlor, ofta bortglömda sedan hundratals år.
Göteborg Baroque mottog 2018 en generös donation från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur som möjliggjorde byggandet av ett claviorganum; ett kombinationsinstrument av en cembalo och en orgel. När Georg Friedrich Händel i mitten av 1700-talet står på toppen av sin karriär, och är Europas mest firade musiker, leder han sångare och instrumentalister från ett claviorganum. Tack vare donationen har Göteborg Baroque också fått möjligheten att genomföra tre större konsert- och operasatsningar under ett antal år. Den första av dessa var Monteverdis opera L’ Orfeo som spelades på Röda Sten Konsthall 2018. Föreställningen fick recensioner som ”…i det absoluta toppskiktet av det svenska musiklivet” (Martin Nyström, Dagens Nyheter) och ”Ett Monteverdispel i världsklass”(Magnus Haglund, GöteborgsPosten) Finalen blev en konsertfilm “Voices from a spinning pan” som släpptes i mars 2021 och prisades i GöteborgsPosten med orden:
”Man behöver inte veta vilka karaktärerna är, vad som har hänt dem eller vilka lidanden de står inför. Det är en ren känsla av förtvivlan som binder filmen samman och som förmedlas med stor inlevelse av de tre sångsolisterna. Allt är mycket precist, professionellt och smakfullt genomfört. Jag ryser av välbehag. Bättre än så här blir det inte i pandemitider.”
Om Olivia Bergdahl:
Olivia Bergdahl började sin scenpoetiska bana som tolvåring och blev något av svensk estradpoesis underbarn när hon 2007 vann svenska mästerskapen i Poetry Slam 17 år gammal, och samma år debuterade med diktsamlingen ”Demo”. Sedan dess har hon kommit fyra i VM i Poetry Slam, startat poesi- och stråkkvartettgruppen Olivias Poesiorkester, gett ut en skiva Eldorado, en kritikerhyllad roman Efter Ekot, startat den internationella spoken wordklubben Klubb Kontra med Oskar Hanska, varit konstnärlig handledare i projektet Hembygd – någonstans i Sverige, i åratal skrivit krönikor i Göteborgs Posten, gjort många radioinhopp som huspoet, ett fåtal tv-inhopp, skrivit Tankar för dagen i P1, blivit årets västsvenska författare, fått Sveriges Radios novellpris, hållit i oräkneliga workshops och framförallt turnerat, turnerat, turnerat, hundratals, tusentals dagar. I Sverige, Norden, Europa, USA