on

2 jun - 15 sep

Utomhusutställningen Göteborg berättar

event

EN STAD. HUNDRA MÄNNISKOR. EN VÄV AV BERÄTTELSER.

Den 2 juni skriver hundra göteborgare samtidshistoria. Då öppnar jubileumsutställningen Göteborg berättar på Gustaf Adolfs torg. Här ryms en mångfald av berättelser från hela staden.

Möt kvinnor och män, gamla och unga, infödda och nyanlända, med alla möjliga sysselsättningar och från alla stadsdelar. Följ med hem till nioåriga Viola i Kviberg, besök Hadias Taekwandoträning i Gunnilse – och hör vad Chalmersprofessorn Torgny från Majorna har att säga om ”goa gubbar”.

Stadsmuseet har intervjuat ett tvärsnitt av Göteborgs befolkning i åldrarna 6-97 år. Fotografen Stefan Edetoft har tagit uttrycksfulla porträttbilder i miljöer de intervjuade själva har valt ut. Berättelserna ger en bild av staden idag, men berättar också om sådant som varit och vad som kan bli. Varje uttalande öppnar en möjlig berättelse om Göteborg, och tillsammans bildar de en historia om vår samtid.

Utställningen öppnar 2 juni 2021 på Gustaf Adolfs torg och visas till 15 september, därefter delas den upp och ställs ut på tio olika platser i staden.

Göteborg berättar är ett stort samtidsdokumentationsprojekt och en utställning som sker i samarbete med Göteborgs 400-årsjubileum. Projektet har tilldelats priset Årets samtidsdokumentation 2021, som delas ut av DOSS – Dokumentation av Samtida Sverige.

Gustav Adolfs torg

Denna webbplats använder cookies för att optimera din surfning.