20 apr - 24 apr

Wicked

00:00:00event

Den fantastiska berättelsen om häxorna i Oz – en musikal i två akter.

Om musikalen

Musikalen Wicked berättar historien om vad som hände i landet Oz innan Dorothy kom dit (i den klassiska filmen Trollkarlen från Oz), ur de båda häxornas perspektiv. Hur de omaka vännerna Elphaba och Galinda fann varandra, blev till den onda respektive den goda häxan och lyckades besegra den elake trollkarlens tyranni. Det är en historia om utanförskap, mod och kärlek, berättad med magi, fantasi och fantastisk musik. Flera av låtarna, bland annat ”Defying gravity”, har blivit stora hits. 

Uppsättningen i Göteborg är den största någonsin, med utökad orkester, stor ensemble och hisnande scenlösningar. I huvudrollen som Elphaba, ”the wicked witch of the west”, debuterar 23-åriga Feline Andersson. Galinda, som blir till den goda Glinda, sjungs av Anna Salonen, som tidigare medverkat i bland annat musikalen Oliver! på GöteborgsOperan. 

För regi står finländaren Samuel Harjanne, som regisserat en lång rad stora musikaler i England, Estland och Finland – flera av dem tillsammans med koreografen Gunilla Olsson Karlsson. Dirigent och musikaliskt ansvarig är Björn Dobbelaere, som på GöteborgsOperan har dirigerat och varit musikaliskt ansvarig för stora musikaluppsättningar. Scenografen och kostymdesignern som kallar sig takis bygger ett magiskt Oz som skiftar mellan sagolik historisk miljö och hotfullt, futuristiskt övervakningssamhälle.  

Musikalen Wicked firar 20 år och är en av världens mest populära musikaler. Originaluppsättningen hade världspremiär på Broadway 2003 – där den hittills spelat 7 000 föreställningar – och premiär i West End tre år senare.

Upphovspersoner med mera

Baserad på Gregory Maguires roman. Ursprungligen producerad för Broadway av Marc Platt, David Stone och Universal Stage Productions. Originaluppsättningen på Broadway regisserades av Joe Mantello. Presenteras i överenskommelse med Music Theatre International. Spelas på svenska i ny översättning av Calle Norlén.

Musik och sångtexter:
Stephen Schwartz.

Manus:
Winnie Holzman.

Regi:
Samuel Harjanne.

Foto: Lennart Sjöberg

GöteborgsOperan

Denna webbplats använder cookies för att optimera din surfning.