AHLSTRÖMS KONDITORI – 120 ÅR AV BAKVERK

Publicerat på Friday, December 18nyhet

När man kliver in genom dörren till Ahlströms konditori möts man av ett stort sortiment av färska bakverk, tårtor, smörgåsar och lättare maträtter och sallader. Så har det varit ända sedan 1901 då dörrarna öppnades till vad som nu är Göteborgs äldsta konditori.

Text: Jonas Källström

Till Ahlströms konditori har många generationer göteborgare vallfärdat genom åren för att smaka färska bakverk, och 2021 är det dags för 120-årsjubileum. Vi bad Cecilia Hani på Ahlströms konditori ge oss de bästa tipsen inför julbaket.

Vad är viktigast att tänka på om man ska ge sig på att baka lussebullar själv? Finns det något hemligt knep?
– Det viktigaste är att inte snåla med saffranet. Det ska vara mycket saffran så att det verkligen smakar lussebulle.

Och pepparkakor, det är väl lätt som en plätt eller..?
– Njaaaa… Fuska inte med att köpa färdig pepparkaksdeg i butiken. Antingen så är du ambitiös och gör din egen pepparkaksdeg, eller så rekommenderar jag att du går ner till ditt lokala bageri och köper deras. Många bagerier har börjat sälja sin egna pepparkaksdeg, och då får du garanterat en fin, färsk deg med bra råvaror som smakar mycket.

Vilka bröd eller bakverk skulle du själv aldrig fira jul utan?
– Mandelmusslor! Jag älskar mandelmusslor och dessa söta små underbart goda bakverk piffar till varenda jultillställning.

Ahlströms grundades 1901 så har nu funnits i snart 120 år, vilken enskild produkt har ni sålt mest av genom historien tror du?
– Antagligen vår Cortinatårta som komponerades i samband med OS i Cortina år 1956. Denna tårta har blivit vårt signum och innehåller sockerkaksbottnar, grädde med valnötter, mandelmassa med smak av pistage. Sist men inte minst är den inbäddad i ett täcke av härlig marsipan. Den är alldeles ljuvligt god kan jag lova!

Har ni några planer för 120-årsfirandet?
– Självklart måste vi fira det! Vi är Göteborgs äldsta konditori så vi kommer absolut att slå klackarna i taket