BRISKET & FRIENDS – NYTT PÅ VICTORIAGÅRDEN

Publicerat på Friday, December 18nyhet

Det började på östkusten, där Brisket & Friends öppnade i en före detta bilverkstad i en stockholmsk närförort och snabbt blev ett fenomen bland köttälskare. Efter att ha expanderat till huvudstadens centrala delar tar nu krögarduon Niklas Elshazly och Ludvig Åström sitt framgångsrika restaurangkoncept och sin passion för amerikansk barbeque till Göteborg och kvarteret Victoria.

Text: Jonas Källgren

Duon har vunnit titlar som “Sveriges bästa street food” och fått Dagens Nyheters gulddrake i kategorin “budgetkrog”, men nu siktar Niklas Elshazly och Ludvig Åström på att vinna göteborgarnas hjärtan – med hickoryrökt barbeque, vegetariskt utbud och hantverksöl. I januari öppnar Brisket and Friends på Victoriagården, den före detta gården med parkeringsplatser som har blivit en populär och central mötesplats med butiker och matställen. Adressen är Vallgatan 21.

Signaturrätten för Brisket and Friends är bringa (brisket på engelska) som har rökts riktigt länge, och det är därför grundarna använder den amerikanska termen “smokehouse” för restaurangkonceptet. Recept och röktekniker har arbetats fram efter inspirationsresor till Texas, följt av många timmars experimenterande. Vi fick en pratstund med Ludvig Åström.

Hej! Berätta lite om Brisket & friends matfilosofi.
– För oss är barbecue enkelt, prisvärt och gott, det är för alla oavsett ålder eller storlek på plånboken. Man ska kunna komma spontant bara för att äta lite snabbt innan bion eller för att stanna en helkväll med kompisgänget eller familjen. Eftersom man beställer allt på vikt väljer man själv hur mycket man vill äta. Det är en perfekt lösning för till exempel en after work med jobbet där några vill äta mycket, några bara ha något litet och några bara vill ha något gott att dricka.

Kött är av barbequiga skäl ert huvudfokus – men när ni etablerar er i Göteborg lyfter ni även fram ert vegetariska utbud
– Eftersom att gästen själv kombinerar ihop sin måltid är det lätt att välja om man vill äta helvegetariskt eller blanda kött och veg. Nästan alla våra sides är vegetariska och vi har alltid flera vegetariska alternativ till kött att välja bland, som chiligryta, pulled jackfruit och rökt portabello. Det vegetariska utbudet är något vi vill utveckla ännu mer och ständigt jobbar på.

När vi ringer upp er om ett halvår för att fråga hur det har gått, vad ska du svara då?
– Att göteborgarna har tagit barbecue till sina hjärtan och att restaurangen har blivit en succé!