Erikshjälpen Second Hand

Publicerat på fredag 10 decembernyhet

Sedan den 18 november hittar man den första centrala butiken för second hand-kedjan Erikshjälpen i Göteborg. Den är belägen på Rosenlundsgatan, med myllrande restauranger och Feskekörkan till grannar. Butikschefen Louise Svensson ser fram emot att erbjuda Erikshjälpens sortiment mitt i stan, och att bjuda på godbitar via deras Instagramkonto @erikshjalpenrosenlund.

Erikshjälpen har ju flera butiker runt om i Göteborg, men detta är den första centrala. Hur känns det?
– Fantastiskt! Att öppna en helt ny butik mitt i Göteborg är en jättestor och spännande utmaning för oss, på så många olika plan. Erikshjälpen som organisation har drömt om, längtat efter och planerat för det här flaggskeppet i flera år och det har verkligen krävts mycket av många för att äntligen stå här med sprillans ny butik. Att slå upp dörrarna mitt i stan innebär ju dessutom att vi nu har tre starka och välbesökta butiker i Göteborg som tillsammans jobbar för hopp och hållbarhet i flera dimensioner.

Vilka typer av saker kan man hitta hos er? Kläder, möbler?
– Du kommer kunna hitta allt för din vardag, skulle jag vilja säga. Tyngdpunkten ligger på produkter inom hem och hushåll, textil och kläder men självklart är tavlor, hemelektronik, böcker, barnartiklar, småmöbler och prylar för hemmafix sånt vi alltid har. Någonting som också är helt nytt för vår butik är det tighta samarbetet med vår webbshop secondhand.se. Du kommer själv kunna beställa varor från webben i vår fysiska butik, och välja om du vill hämta ut dem hos oss eller få dem hemskickade. Det gör att vi kan erbjuda ett enormt och ständigt uppdaterat sortiment av handplockade produkter och plagg som håller väldigt hög nivå.

Vad är de största fördelarna, och det roligaste, med att handla second hand?
– Miljöaspekten är ju förstås central. Det är till exempel 300% större klimatavtryck från en nytillverkad jacka än en köpt second hand. På samma gång som vi är smärtsamt medvetna om detta, vet vi också att det finns trösklar i alla höjder att kliva över för att förändra ett konsumtionsmönster. Det kan till exempel upplevas svårt att hitta det man söker second hand eftersom strukturen är så annorlunda än den vi lärt oss i traditionella kläd- eller inredningsbutiker genom åren. När du väl hittar ditt sätt och tränat upp din blick är ju möjligheterna att skapa din personliga stil oändlig – oavsett om det handlar om att bygga en hållbar basgarderob, skapa trivsel i hemmet eller hitta någon som förgyller ett specifikt tillfälle. Handlar man hos oss på Erikshjälpen kan man också vara alldeles säker på att pengarna används där de behövs som mest eftersom hela vårt överskott går till projekt lokalt, regionalt och globalt som ger barn och unga en bättre vardag och ljusare framtid. 

För ett par år sedan var ju second handklädesplagg årets julklapp. Har ni sett ett ökat intresse för second hand-produkter som julklappar sedan dess?
– Det vi ser är att medvetenheten kring second hand ökar överlag. Inte som en trend eller tillfällighet, utan som ett sätt att aktivt ta ansvar kring sitt sätt att leva och konsumera. Fler och fler inser att precis allt du i prylväg behöver i livet, och mer än så, går att hitta i andra hand; oftast till ett riktigt bra pris och inte sällan med fantastisk kvalitet. När det gäller just julen kommer vi i år släppa ett helt och hållet handplockat julsortiment av unika favoriter som aldrig går ur tiden. Följ oss gärna i våra kanaler för att få reda på när.
 

Rosenlundsgatan 8
erikshjalpen.se

Text: Sofia Rönnkvist
Foto: pressbild/Erikshjälpen

Denna webbplats använder cookies för att optimera din surfning.