Fira in våren förnuftigt

Publicerat på onsdag 28 aprilnyhet

Valborg står för dörren och många vill fira in våren. Samtidigt är smittspridning fortfarande hög i Göteborg. Rådet från park− och naturförvaltingens direktör Linda Nygren är att utforska det egna närområdet: ”Göteborg har mängder av fina parker och grönområden där man kan fira i små grupper och med stort avstånd”. Du som bor centralt kan besöka en av innerstadens parker. 

  • Umgås i små grupper med personer som du normalt träffar.
  • Håll avstånd, både till andra och varandra, även om ni är utomhus.
  • Följ myndigheternas rekommendationer.
  • Om det saknas papperskorg eller om den är full – ta med dig skräpet hem.

Kronhusparken
Intill Göteborgs äldsta hus – Kronhuset, uppfört mellan åren 1642-1654, ligger en liten park med anor från 1700-talet. Sommartid växer här rosor, salvia, perennrabatter, magnolior, körsbärs- och äppleträd, syrener, mullbärsträd, thujor, idegranshäckar och häggmispel.

Trädgårdsföreningen
Trädgårdsföreningen är en av Europas bäst bevarade 1800-talsparker. Här finns tusentals rosor och lummiga woodlands. I det magnifika glaspalatset Palmhuset från 1878 huserar exotiska växter i skönt medelhavsklimat. Här hittas också en större lekplats för de mindre besökarna.

Bältespännarparken
Bältespännarparken ligger mitt emot Stora Teatern vid Kungsportsavenyn i centrala Göteborg. Här ses ofta barn springa av sig i vattenspelet medan äldre njuter av en stunds benvila på bänkarna intill. Parken har fått namn efter Johan Peter Molins skulptur Bältespännarna som placerades på sin nuvarande plats 1914. Konstverket skildrar ett knivslagsmål mellan två män förbundna med ett bälte. På sockeln finns en beskrivning av slagsmålets bakgrund; de slåss om en kvinna.

Kungsparken
Bakom Stora teatern i anslutning till Vallgravens glimmande vatten och simmande änder ligger Kungsparken. Parken på 13 hektar stod färdig i mitten av 1850-talet och har den engelska parken som stilförebild. Här är det populärt att ha picknick, sola och umgås.

Källor: www.goteborg.comwww.goteborg.se
Copyright: Superstudio D&D/Göteborg & Co

Denna webbplats använder cookies för att optimera din surfning.