Floramor & Krukatös

Publicerat på fredag 10 decembernyhet

Efter mer än ett decennium av jular vid Kaserntorget vet Hannah Porsgaard och hennes mamma Jette Holm utan och innan hur man får det stämningsfullt hemma. I deras inrednings- och blomsterbutik hittar man dock inga klarröda färger eller tomtar, så vi har bett Hannah beskriva deras filosofi och knep för att få till julmyset.

Man hittar till Floramor & Krukatös genom att ta sig in på en liten innergård från Kaserntorget. Där sätter de stämningen redan innan man gått upp för trappan till butiken, och såklart planerar de att fylla gården med bland annat vackra barrträd, kransar och skimmia till jul. Dessutom har den tidigare mer långsmala butiksytan vuxit med en utbyggnad mot det gamla artilleristallet där även den nya restaurangen Tavolo huserar. För Floramor & Krukatös innebär det även såklart mer yta för julexponering, som alltid sker med deras stilsäkra fingertoppskänsla.

Om man vill trappa upp julkänslan där hemma, hur ska man börja?
– Julen handlar ju mycket om dofterna, umgänget förstås, och smakerna. Om du vill trappa upp julkänslan är ju hyacinter ett måste, om du inte är allergisk förstås men det finns ju de med svag doft. Gärna hyacinter i snitt, de är underbara. Julens färger är hos oss de varma djupröda nyanserna, kombinerat med smutsigt aprikos, jordiga toner och förstås grönt. Överlag är det mycket dämpade färger, inget tomterött.

Försöker ni hålla er till två tre färger ungefär när ni sätter ihop ett juligt arrangemang?
– Ja det kan man nog säga. På sommaren kan vara mer busig och lite mer färgstark, men vår färgskala i snittet nu är mer rosa aprikos som går över till en mörk bordeaux. Inte så att det bara blir ton i ton, för det behöver ändå hända någonting, men inte så grällt helt enkelt. Det är mycket naturfärger och naturmaterial i jordiga toner denna julen, blandat antingen med grönt eller brunt. Och lite djuprött, såklart.

Fakirer är ju otroligt populära nu, hur funkar de för jularrangemang?
– Ja just nu är det väldigt populärt med fakirer. Det är en liten pysselstund och man kan sitta och testa sig fram. Blir något för långt så skär man av lite till och så testar man igen, så skapar man ett litet konstverk. Jag upplever att folk också tycker att det är en rolig gåva. Det behövs bara en skål, fakiren och en eller tre blommor och något grönt så får du en kreativ stund och ett litet konstverk. Kanske plockar du något från naturen, och kombinerar med ett par snittblommor.

Vad tänker ni kring krukväxter då om det inte blir klarröda julstjärnor?
– Vi har amaryllis, både i kruka och snitt, men då är det djupröda färgen igen. Vi söker alltid det som är så mörkrött som möjligt när det kommer till amaryllis. De tycker vi är vackra både att ha som de är, eller kanske med lite kuddmossa eller med några hyacinter bredvid som ett arrangemang. Annars är vi mer för det avskalade. Sen finns ju julstjärnor i vitt, men de senare åren har vi kört på de som är mer aprikosfärgade. Julrosor, de nakna, är en annan favorit vi maxar så här års.
 

Kaserntorget 8
floramorochkrukatos.se

Text: Sofia Rönnkvist
Foto: Lisa Karlsson-Rutgersson

Denna webbplats använder cookies för att optimera din surfning.