GELATERIAN

Publicerat på Tuesday, December 8nyhet

Ingen har väl missat Gelaterian på Grönsakstorget? Om någon mot förmodan har gjort det så rekommenderar vi att ta några raska steg dit för att besöka de prisbelönta glassmakarna. Vi kan i denna intervju avslöja några av årets julsmaker och deras mest köpta glass.

Gelaterian vann både guld, silver och brons i Glass-SM 2019, grattis säger vi och undrar samtidigt hur man kan vinna alla tre valörer?
– Tack! Ja, det var jätteroligt att tävla i Glass-SM och ta hem medaljer i alla fyra kategorier! Man tävlar i fyra förutbestämda kategorier. Detta året var det pistage (där vi fick guld), citronsorbet (brons), en smak som skulle innehålla banan (silver), och fjärde kategorin var valfri. I den valfria kategorin gjorde vi en apelsingelato med mörk chokladstracciatella och fick ett brons för denna.

Ni firade tre år i somras. Berätta, hur började allt egentligen?
– Det hela började med ett stort intresse för mat. Vi reste mycket och hämtade stor matinspiration från olika resor. Framför allt upptäckte och älskade vi italiensk glass! Så efter fyra veckors kurs på Gelato University i Bologna, Italien, bestämde vår familj oss att satsa på att öppna en gelateria i Göteborg. Vi hittade vår fantastiska lokal här på Grönsakstorget och efter intensiva månader av renovering, införskaffande av maskiner och inredning, anställningsprocesser och slipande av gelatorecept så kunde vi slå upp dörrarna i mitten av augusti 2017.

Kommer ni ha någon ”julglass”?
Om ja, kan ni i sådana fall avslöja någon smak? – Vi har längtat efter julsmakerna och har faktiskt redan börjat med några av dem. Bland annat serverar vi clementinsorbet och pepparkaka med kanelkolasås. Sedan kommer vi också att göra polkagelato, mintchoklad, glöggsorbet, choklad med juliga kryddor och kanske även saffran och romrussin. Om blodapelsinerna hinner komma i säsong före jul blir det även blodapelsinsorbet.

Om man vill njuta av er glass take away, är det den fysiska butiken som gäller för upphämtning eller kan man beställa den?
– Om man vill köpa med sig take away kan man antingen köpa den och ta med sig direkt i butiken, eller så kan man mejla in sin beställning till gelaterian@gmail.com och sedan hämta den utanför butiken om man vill undvika att gå in.

Det vi alla undrar, vilken är er mest populära smak?
– Vår pistage är klart mest populär! Cremino och brynt smör med rosmarinkolasås är på delad andraplats.

Text: Emelie Svensson