HELLO MONKEY GOES ITALIAN

Publicerat på Friday, December 18nyhet

Hello Monkey Goes Italian öppnade för några år sedan på Kyrkogatan. De ville, och vill fortfarande, utmana Göteborgs krogliv och utveckla sin Asian Fusion. I denna korta men smakrika intervju får vi ett drinktips där årets glögg står för grunden och vad man kan byta ut på det svenska traditionella julbordet.

Text: Emelie Svensson

Asian Fusion har varit en stark trend länge och har blivit en del av den matintresserades vardag. Hur finner ni inspiration som leder till nya utmanande och spännande rätter på menyn?
– Vi på Hello Monkey har levt i Asian Fusion-världen i över 20 år. Att åka ut och resa är grunden för att inhämta ny inspiration, precis som för många kök. Att utbyta tankar med kollegor internt, i branschen och andra matintresserade människor skapar en väsentlig grund för att utveckla både sig själv och vår meny.

Hur kom ni på konceptet?
– De två andra restaurangerna som vi driver är renodlade asiatiska. Vi kände en dag att vi ville utmana oss själva men kanske än mer Göteborgs krogliv. Då förkärleken för det italienska köket var starkt så blev det till slut självklart vilket håll det nya konceptet skulle ta!

Om man vill uppdatera eller byta ut två rätter på det traditionella julbordet, vilka skulle det vara och mot vad?
– Börja med att byta ut en kötträtt till något vegetariskt. Även för den som gillar kött så är julbordet en enorm kötthandel där skinkan trängs med syltor och olika korvar, haha! Grilla, fermentera eller rosta något gott. Grillade räkor med pomelosallad är ett annat, mer konkret, tips.

I årets glögg får de klassiska glöggkryddorna sällskap av grönt te och mynta. Om ni skulle blanda en drink med denna ingrediens som grund, vilka skulle de andra då vara?
– Det låter som en perfekt grej att bara addera citron, socker, gin och massor av is till. Då har man plötsligt en green tea sour!

Om man smiter in hos er och vill äta någon av era mest populära rätter, vad ska man då leta efter?
– Italienska dumplings och burrata y pomodoro pizza. De ångade dumplingsarna fyllda med kyckling, soltorkade tomater och koriander som serveras med basilikacrème och pancetta är oemotståndliga.