Nu släpps årets program för Göteborgs Kulturkalas 1–3 september

Publicerat på onsdag 21 juninyhet

Kulturkalaset satsar i år på ett eget område i Bältespännarparken för ungdomar 12–18 år – generation Z. Där blir det exempelvis dans med kända Tiktok-profiler, gaming med e-sportstjärnor och BookTok-picknick i närliggande Trädgårdsföreningen. För de mer årsrika blir det bland annat allsång i Flunsåsparken med Lasse Kronér. Dessutom blir det gratis föreställningar på GöteborgsOperan, konserter med kända artister på Kungstorget, familjeupplevelser och mycket annat.

Göteborgs Kulturkalas har i snart trettio år skapat glädje och folkfest för alla göteborgare. Efter succén i Frihamnen med Jubileumsfestivalen är det nu dags att fokusera på Göteborgs nästa festival med gratis inträde och upplevelser för alla åldrar. Med över 60 festivalplatser och ett par hundra programpunkter är målet en folkfest över hela staden. I år utnämndes även Kulturkalaset till en av Sveriges bästa gratis festivaler av Natasha Azarmi, musikreporter på Sveriges Radio P3.

– Extra spännande i år är den helt nya satsningen vi gör i Bältespännarparken med ett program skapat för- och med Generation Z. Här breddar vi begreppet kultur, tar in programpunkter från den digitala världen och skapar en härlig festivalkänsla med foodtrucks, musik och gott häng säger Anna Mjörnvik, projektledare för Göteborgs Kulturkalas på Göteborg & Co.

Urval av nya platser och satsningar

– Nytt område för i år är Flunsåsparken på Hisingen där det den tredje september blir en heldag med allsång, musik, prova på Bollywood-dans, teater, tävlingar med mera.

– Göteborgs Kulturkalas och Bokmässan i Göteborg samarbetar för första gången med en satsning för att lyfta litteraturen och läsningen. I Bältespännarparken och Trädgårdsföreningen skapas aktiviteter kring det digitala fenomenet BookTok. Författaren Flora Wiström möter Jasmine Darban, Sveriges största så kallade BookToker i ett samtal om böcker och sociala medier, lett av Amanda Lodding, redaktör på Bokmässan i Göteborg.

– Kulturkalasets stora familjeområde finns i år i Kronhuskvarteret med bland annat cirkusskola, teater och en magisk show med världens största såpbubblor.

– Besök Ö-festen på Ringön virtuellt i metaverse med din egenskapade avatar från vart du än i världen befinner dig.

– Cyklarna från Styr och Ställ blir gratis under Kulturkalaset som sammanfaller med finalhelgen för Göteborgs Jubileumsfirande.

Ett urval ur årets program

Musik
A36, All my friends are stars, Amanda Mattsson, Annika Herlitz, Brännöpojkarna, Casper The Ghost, Cats and Dinosaurs, D.A.D, Daniela Rathana, De Empirez, Emilia Pantic, framtidens musikstjärnor från Rytmus musikgymnasium, Göteborgs gosskör, GöteborgsOperans solister, Hammare, Hans Davidsson, IKHANA, Jackie Mere, Jon Lyster, Josef Slunge, Klara Goliger, Lasse Kronér och Per Hovensjö, Lea-Marie Sittler,
Magnus Carlsson, Melinda Do Rosario, Molly Hammar, Nanna Carling Swingband, No Tjafs, Per Umaerus, Rock Circus, Samuel Eriksson, Smoke Ring Sisters, Strung, Syster Sol, Vince Wavy, – fler namn tillkommer under sommaren.

Mat
I Bältespännarparken kommer det finnas lokala foodtrucks och i samarbete med forskningsprojektet RETAKE, som leds av Chalmers Industriteknik, görs parken helt engångsfri. Street Food Festivalen, där Sveriges bästa foodtrucks kommer att koras, sträcker sig i år över ett ännu större område där lokala aktörer som Wine Mechanics och Göteborgs Bryggargille kommer att finnas på plats. En basar med mat från hela världen kommer finnas i Angered, det blir sommarfest på Teatergatan och i kvarteret runt Kronhuset har olika restauranger fina kalaserbjudanden.

Kungstorget
Kungstorget är navet för årets festival med musik, mat, dryck och upplevelser. Här finns festivalens största scen. Familjer kan njuta av exempelvis Kokobäng och Elsa från Frost (Annika Herlitz) och vara med och utmana Janne Josefson i frågesport i ”Alla mot Janne”. I en halvcirkel runt torget breder Basargatan ut sig där Street Food Festivalen gästar med otaliga foodtrucks för alla smaker.

Bältespännarparken
Framtidens stadsfestival hittar du i Bältespännarparken. Här finns ett nytt programutbud utvecklat av och med den yngre delen av Generation Z, alltså ungdomar mellan 12–18 år. Här utforskas gränslandet mellan den digitala och fysiska verkligheten. Man kan till exempel göra duetter med sina Tiktok-idoler och träffa profiler från gamingkulturen samt lära sig mer om AI, fake news och deep fake.

Kronhuskvarteret
I det anrika Kronhuskvarteret är barn och familj i fokus under dagarna och på kvällarna bjuds den äldre publiken på danskonst. Inne i Kronhuset, på Kronhusgården och i Kronhusparken finns möjlighet att skapa konst med skräp, lära sig dreja eller måla sin egen t-shirt. Det går också att lära sig gå på lina i Cirkusskolan, beatboxa eller uppleva en magisk show med världens största såpbubblor. 

Mer om Göteborgs Kulturkalas
Den 1–3 september genomförs Göteborgs Kulturkalas, en gratis stadsfestival som är öppen för alla. Under festivalens paraply samlas många aktörer och arrangörer för att bjuda på både stora och personliga upplevelser. Allt från freestylerap och världens största såpbubblor till nycirkus, gaming och opera i världsklass. Våra festplatser finns både i centrala delar av Göteborg och utspritt i flera stadsdelar. Göteborgs Kulturkalas vill bidra och inspirera till en positiv förändring i samhället och har gjort hållbarhet till en del av sitt DNA. Hela programmet och mer information finns här.

Dessutom blir det ett kalas med extra guldkant eftersom staden firar 400 år! Med Göteborgs Jubileumsfestival som startpunkt i juni fortsätter firandet hela sommaren till 3 september och avrundas med bland annat Kulturkalaset, Jubileumsparaden och Göteborgsvarvet Marathon under den stora finalhelgen.  

Fotograf House of Vision