Ordningsvakter ska öka tryggheten i innerstaden

Publicerat på Wednesday, July 1news

Polismyndigheten har nu godkänt Göteborgs Stads ansökan om att få ha ordningsvakter kring Brunnsparken, Gustaf Adolfs torg, Kronhusområdet och Kanaltorget. I augusti kommer vakterna att börja sin patrullering, som är tänkt att öka tryggheten i de aktuella områdena.

Göteborgs Stad vars övergripande mål är att vara en trygg och säker stad samverkar med Innerstaden Göteborg och fastighetsägarna kring dessa frågor under projektet Purple Flag. 

>>> Läs mer om Purple Flag

Undersökningar visar att den upplevda tryggheten i områdena Brunnsparken, Gustaf Adolfs torg, Kronhusområdet och Kanaltorget är lägre än i övriga delar av den centrala staden. Därför har Göteborgs Stad under flera års tid önskat ordningsvakter här. Polismyndigheten har tidigare avslagit stadens ansökan, men 29 juni meddelade myndigheten att den senaste godkänts.

Statistik visar att våldsbrott, skadegörelse, tillgrepps- och narkotikabrott är brottsformer som förekommer i områdena. Ordningsvakterna ska skapa trygghet genom att finnas på plats och synas. De ska också göra förebyggande insatser genom att anmäla skadegörelse, klotter och nedskräpning.

Tanken är att ordningsvakterna – fyra stycken samtidigt – ska arbeta alla veckans dagar, främst eftermiddagar och kvällar.

Arbetet analyseras veckovis
Ordningsvakterna som börjar arbeta i augusti kommer att bära en bricka med texten Ordningsvakt samt Göteborgs Stad. De har också genomgått en fyra dagar lång utbildning i stadens regi för att kunna representera Göteborgs Stad i det trygghetsskapande arbetet.

Avtalet med leverantören Securitas gäller fram till årsskiftet men kan förlängas med ett år i taget. Årets kostnader för ordningsvakterna kommer att landa på cirka tre miljoner kronor.

Källa: https://vartgoteborg.se/trygghet/ordningsvakter-ska-oka-tryggheten-i-brunnsparken/?

Skillnaden mellan en ordningsvakt och väktare
Ordningsvakter får omhänderta berusade personer, ordningsvakter får avvisa eller avlägsna personer som stör eller utgör en omedelbar fara för den allmänna ordningen. Ordningsvakten får använda våld om uppgiften inte kan lösas på annat sätt. Batong och handfängsel är vanlig utrustning som kan kompletteras med hund och i sällsynta fall skjutvapen.

Väktare får till skillnad från ordningsvakter bara ingripa på samma sätt som vem som helst i samhället, så kallat envarsgripande, alltså om den ser ett brott som ger fängelse som påföljd.

Källa: Polisen