Ruben Östlund: ”Jag tror att Göteborg kan bli en stad där vi visar en stark tillit till varandra.”

Publicerat på tisdag 12 januarinyhet

Göteborg Film Festival tilldelar Ruben Östlund 2021 års Nordic Honorary Dragon Award. I tidningen Innerstaden Göteborg 2017 berättade Ruben Östlund om arbetet med hans kommande film Triangle of Sadness och hur han ser på Göteborgs innerstad:

Vad blir ditt nästa projekt?
— Det tar avstamp i modevärlden. Projektet heter Triangel of Sadness. Det är när man har en sån där bekymmersrynka mellan ögonbrynen som man kan fixa med botox på 15 minuter. Det är därifrån termen kommer, från plastikkirurgin helt enkelt. Jag är intresserad av när utseende blir ett kapital. Det är spännande med utseende för oavsett om du är född i en familj som varken har ekonomi eller utbildning så kan du födas vacker och det kan göra att du klättrar i hierarkierna i ett samhälle ekonomiskt. I all orättvisa så finns det någon slags rättvisa i det.

— Filmen handlar om en manlig och en kvinnlig fotomodell. Båda deras karriärer börjar närma sig ett slut. Den kvinnliga fotomodellen är 28 år och den manliga fotomodellen börjar bli tunnhårig. Båda försöker hitta ett exit ur branschen och samtidigt behålla sina livsstilar.

— Jag ska försöka att skildra människorna som hanterar detta på ett så varmt sätt jag kan. För oftast beskrivs människorna i mode- och skönhetsindustrin som kalla och cyniska och det är jag helt ointresserad av att göra. Jag vill istället synliggöra mekanismerna i skönhetsindustrin som är lite cyniska och kalla.

Vad tycker du om innerstaden?
— Jag upplever att centrum av Göteborg är lite kallt och blåsigt. Jag får inte till någon mänsklig känsla där. Det roligaste stället i innerstaden är Femmanhuset, att Göteborg blandas så mycket som det gör där. Det är ett ganska ovanligt ställe om man tittar på Sverige i stort. Det finns ett tryck där. Väldigt många människor och ganska många olika typer av människor kommer dit.

Hur vill du att innerstaden ska utvecklas?
— En av de största livskvalitéerna tror jag är att få leva i ett samhälle där man har tillit till varandra. Jag tror att Göteborg kan bli en stad där vi visar en stark tillit till varandra. Man kan bestämma sig för att Göteborg ska vara den staden där man har mest tillit till varandra i hela världen. Har vi det som målsättning och siktar på det då kommer det också att bli så. Men om vi istället uttalar andra mål som att Göteborg ska bli Nordens eventstad och så vidare då blir det ju så istället.

Text: Jenny Schmidt  Foto: Sina Görtz