Vintertid är en ljusare tid i innerstaden

Publicerat på Thursday, November 5nyhet

I takt med att dagarna blir mörkare har 8 km vinterbelysning monterats upp i innerstaden. Uppmonteringen av belysning mellan fastigheter och ljusbollar i träd påbörjas i oktober och monteras ned veckan efter Alla hjärtans dag den 14 februari. Som kronan på verket tänds det stora hjärtat vid Lejontrappan den 6 november.
Sedan 2019 hänger belysningen uppe en längre period än föregående år och kallas därför vinterbelysning istället för julbelysning. Under de mörkaste vintermånaderna är belysningen en viktig trygghets- och trevnadsfaktor samt glädjespridare för såväl boende, besökare och alla som arbetar i innerstaden.

Vinterbelysningen
Samtlig belysning är LED.
Över 100 vajrar mellan fastigheter bär ljusmotiv.
Över 450 ljusmotiv för vajer eller för väggmontering.
Ett 20-tal träd med totalt ca. 250 ljusbollar.

Hjärtat vid Lejontrappan
Hjärtat står för omtanke, värme och kärlek. Det står också för en uppmaning att i dessa tider tänka på att hålla avstånd, att värna om sina medmänniskor och möjligheten att göra en god och hållbar gärning under juletid.

Storlek: Höjd: 4, 5 meter  Bredd: 6, 2 meter
Effekt & fakta: 6630 LED-lampor, väger 325 kg och har en effektåtgången på 400 watt, att jämföra med ex. en vanlig kaffebryggare som drar 800 watt!
Leverantör: Franska företaget Blachère Illumination
Se bilder på hjärtat eller tagga en egen bild med #hjärtatgbg i sociala medier.

En lysande samverkan
Vinterbelysningen kostar årligen omkring 1 miljon kronor i hantering, reservdelar, montering och demontering. Innerstaden Göteborg projektleder för tionde året i rad innerstadens vinterbelysning som möjliggörs tack vare finansiering av fastighetsägare i området.

Innerstaden Göteborg AB
Innerstaden Göteborg AB är ett opartiskt, icke vinstdrivande centrumledningsbolag som ägs av Fastighetsägarna GFR och Göteborgs Köpmannaförbund. I samverkan med Göteborgs Stad erbjuder Innerstaden Göteborg en samverkansplattform för närmare 500 anslutna företag och samarbetspartners. Samverkan skapar mervärde och är det fundament som Innerstaden Göteborg utgår ifrån i sitt arbete.

Kontakter
Lena Dalerup, vd Innerstaden Göteborg
0706 21 30 53, lena.dalerup@innerstadengbg.se

Peter Grundstedt, projektledare innerstadens vinterbelysning
0706 85 02 00, peter.seniorconsultant@outlook.com