Nätverkande för företagare: Hur du knyter värdefulla kontakter

Oavsett vilken bransch du verkar inom kan vi alla enas om att personliga kontakter är ett av de bästa sätten att skapa nya möjligheter. Det kan dessutom leda till långvariga vänskaper och samarbeten. Något annat vi alla nog känner igen är att det är lättare sagt än gjort att knyta långvariga och kvalitativa kontakter.

Därför skapade vi denna artikeln, för att bryta ner allt du behöver veta om nätverkande; hur man hittar nya kontakter, håller konversationer levande och slutligen hur man följer upp en ny kontakt.

Vad menar vi egentligen med att nätverka?

I ett nötskal är nätverkande en interaktion med andra där man byter kontaktuppgifter och knyter nya kontakter. Syftet med detta är att skapa nya möjligheter, det kan vara karriärmöjligheter, samarbeten, försäljning, marknadsföring, ja – fantasin sätter gränsen.

Nätverkade för alla

Nätverkande är till för alla, du kan knyta nya värdefulla kontakter oavsett om du ser dig själv som extrovert/introvert. Vanligtvis är nätverkande en social aktivitet men det blir alltmer vanligt att digitala nätverk skapas där man kan chatta eller ses över webbkameran.

Hur man nätverkar

Hur funkar det att nätverka i praktiken?

Att nätverka kan vara allt från att gå på en uppstyrd nätverksträff till att  skicka ett meddelande på LinkedIn eller mingla vid en AW.

Nedan finns några fler exempel på vad nätverkande kan vara:

  • Att prata med någon under en utbildning/workshop
  • Att introducera dig till någon på co-working kontoret
  • Att kommentera på någons inlägg i LinkedIn

Vill man gå på nätverksevent speciellt uppstyrda för att träffa andra likasinnade i Göteborgs stadskärna så erbjuds många möjligheter för medlemmar i Innerstaden Göteborg.

Vad ska man tänka på när man nätverkar?

När du vill nätverka och knyta kontakter är det viktigt att vara förberedd, nedan har vi skapat en checklista för vad du kan tänka på.

Innan nätverksträffen

Dubbelkolla tid och plats

Det kan låta självklart, men det är alltid värt att dubbelkolla så att du hamnar rätt. Se även till att vara några minuter tidig till eventet – detta skapar möjligheter för konversation med andra som är tidiga.

Öva in en hisspitch om dig och ditt företag

För att presentera dig själv på bästa sätt är det alltid bra att ha en kort presentation förberett som snabbt ger mottagaren en positiv uppfattning om dig och företaget du representerar. Det behöver inte vara något avancerat, ställ dig framför en spegel och testa själv – det viktiga är att du är genuin!

Gör något som får dig att känna dig lugn

Många är nervösa inför nätverksevent, man skall helt plötsligt presentera sig själv framför andra och vara social när man kanske inte är van vid det. Därför är det viktigt att göra något som lugnar nerverna lite, kanske dricka en kopp té och andas ut. Kom ihåg att alla andra också är lite pirriga men att man vill varandra gott.

Under nätverksträffen

Om du går själv på nätverksträffen och du möter någon som också är själv på eventet, leta efter tillfällen för gemensamma intressen som kan hjälpa dig att vara mer avslappnad i konversationen. Det kan vara liknande yrkesbakgrund, gemensamma branscher eller intressen.

Var genuin och ärlig

Var inte för påträngande för att skapa en anslutning eller deal. Var dig själv och låt konversationen flöda naturligt.

Ha alltid en öppen inbjudning

Var inte rädd för att föreslå att träffas för en kopp kaffe eller lunch efter eventet för att diskutera idéer eller potentiella samarbeten mer detaljerat.

Dela ditt visitkort

Det här kanske verkar gammaldags, men att ha ditt visitkort till hands för att ge bort kan göra stor skillnad. Det ger en konkret påminnelse om ditt möte och kan fungera som en inbjudan att nå ut senare. Föredrar du det digitala fungerar även LinkedIn utmärkt, lägg till varandra som kontakter redan på plats så kan ni följa upp samtalet i efterhand.

Ställ frågor och lyssna

Visa genuint intresse för den andra personen genom att ställa frågor och aktivt lyssna. Detta visar att du är intresserad av vad de har att säga och uppskattar deras tid och expertis.

Tänk på kroppsspråket, men inte för mycket!

Ditt kroppsspråk kan säga mycket om dig. Var medveten om hur du framstår och sträva efter att vara vänlig och självsäker. Ögonkontakt, ett fast handslag och ett öppet kroppsspråk kan gå långt för att skapa en positiv intryck men låt det inte ta över ditt fokus, var genuin och glad så följer kroppen med.

Nätverkande och kroppsspråk

Efter nätverksträffen

Följ upp dina kontakter

Ett enkelt e-postmeddelande eller ett LinkedIn-meddelande kan vara ett utmärkt sätt att hålla kontakten efter eventet. Tacka personen för deras tid och referera till något ni pratade om för att göra det personligt.

Var proaktiv

Kika efter evenemang och möjligheter att åter träffa personer från ditt nätverk. Det kan vara allt från branschspecifika seminarier till informella träffar.

Kom ihåg att nätverkande är en tvåvägskommunikation

Se till att du också bidrar med värde till dina kontakter. Det kan vara genom att dela med dig av din expertis, tipsa om möjligheter eller bara vara en bra lyssnare.

Var tålmodig

Nätverkande är inte en snabbfix för att få affärer. Det bygger på relationer och förtroende, vilket tar tid att utveckla. Var tålmodig och trogen mot processen.

Bli del av Innerstaden Göteborgs nätverk

Att vara en del av ett aktivt och stödjande nätverk kan göra underverk för din professionella utveckling och ditt företags tillväxt. I Innerstaden Göteborg erbjuds en gemenskap där över 500 medlemsföretag samverkar, delar kunskaper och skapar unika affärsmöjligheter.

Läs mer om medlemskapet här

Du är varmt välkommen oavsett om ditt företag befinner sig inom Göteborgs innerstad eller utanför. Här finns något för alla!

Denna webbplats använder cookies för att optimera din surfning.